Ζαχαροπλάστης
Εσωτερικό Περιβάλλον
Δυνατά σημεία
- O κλάδος τροφίμων και ποτών είναι ο μεγαλύτερος της ελληνικής μεταποίησης σε αριθμό επιχειρήσεων
- Σημαντική διαφοροποίηση των παραγόμενων προϊόντων/παρασκευών, ειδικά των νωπών, σύνδεση και με τις τοπικές παραδόσεις
- Διαθεσιμότητα α’ υλών στην Ελλάδα, εγγύτητα των επαγγελματιών με τους προμηθευτές
- Συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, τήρηση κανόνων υγιεινής και εμπιστοσύνη καταναλωτών
- Υψηλό επίπεδο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα με παροχή ενημέρωσης, διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων
Αδύνατα σημεία
- Σχετικά χαμηλός τζίρος και περιθώριο κέρδους ανά επιχείρηση, σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες
- Σημαντικό λειτουργικό κόστος που προέρχεται από τις α’ ύλες καθώς και από τους άμεσους και έμμεσους φόρους
- Αυξημένες ανάγκες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εργαστηρίων και των πρατηρίων
- Έλλειμμα εξειδίκευσης και επαγγελματικών δεξιοτήτων στην αρχική (τυπική) εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου
Εξωτερικό Περιβάλλον
Ευκαιρίες
- Αύξηση του τουρισμού με αποτέλεσμα αύξηση των πωλήσεων, λιανικής και χονδρικής
- Κλάδος που χρηματοδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ (προτεραιότητες Μεταποίησης και Αγροδιατροφής)
- Η προβολή του επαγγέλματος (τηλεόραση, social media, διαδίκτυο) οδηγεί σε αύξηση στη ζήτηση
- Η τάση υγιεινής διατροφής και η αναζήτηση πρωτότυπων προϊόντων δημιουργεί ευκαιρίες διαφοροποίησης
- Οι επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό και οι νέες τεχνικές παραγωγής δημιουργούν συνθήκες αύξησης της αποδοτικότητας
Απειλές
- Πώληση ομοειδών προϊόντων και σε άλλες επιχειρήσεις (π.χ. καφέ, πρατήρια άρτου κτλ.)
- Ύπαρξη πλήθους υποκατάστατων προϊόντων όπως π.χ. τα συσκευασμένα γλυκίσματα
- Περιορισμός του αριθμού των δεξιώσεων (γάμοι, βαπτίσεις κτλ.) με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης
- Η πανδημία covid-19 έχει συνολικά ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης με αβέβαιες προβλέψεις
- Μεταβολές και αυστηροποίηση της νομοθεσίας πανευρωπαϊκά δημιουργούν αβεβαιότητα και πρόσθετα λειτουργικά κόστη στις επιχειρήσεις