SHARE
Εσωτερικό Περιβάλλον
Δυνατά σημεία
  • Δυναμικός κλάδος σε επίπεδο απασχόλησης εργαζομένων και αριθμού επιχειρήσεων
  • Διασύνδεση κλάδου με μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων
  • Ποιότητα και ποικιλία προϊόντων που προσελκύουν τους καταναλωτές
  • Ανελαστική ζήτηση (μέρος της παραδοσιακής καθημερινής διατροφής των Ελλήνων)
  • Ισχυρή κλαδική εκπροσώπηση
Αδύνατα σημεία
  • Αθέμιτος ανταγωνισμός από αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων
  • Αδυναμία εύρεσης προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες (αρτοτεχνίτες, αρτεργάτες)
  • Παρακολούθηση των τάσεων στο τομέα των τροφίμων και των διεθνών καλών πρακτικών
  • Νυχτερινό ωράριο απασχόλησης
  • Αδυναμία προσέλκυσης νέων εργαζομένων από τις επαγγελματι κές σχολές λόγω προτίμησης ενασχόλησης με τον κλάδο τουρισμού
Εξωτερικό Περιβάλλον
Ευκαιρίες
  • Εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων επαγγέλματος (ψηφιακών, νέων τεχνολογιών κ.α.)
  • Εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών – εξειδίκευση και διαφοροποίηση προϊόντων
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ (2021–2027)
  • Ενεργειακή αναβάθμιση αρτοποιείων και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
  • Υιοθέτηση νέων διεθνών τάσεων για την υγιεινή διατροφή.)
Απειλές
  • Ενεργειακή κρίση και αύξηση κόστους λειτουργίας
  • Ανταγωνισμός από επιχειρήσεις βιομηχανικής αρτοποιίας
  • Απομάκρυνση κλάδου από την παραδοσιακή αρτοποιία με την προσθήκη υπηρεσιών καφέ και μαγειρευτού φαγητού
  • Νομοθετικό πλαίσιο και συχνές αλλαγές αυτού (ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακή κάρτα εργασίας κ.α.)
  • Μείωση πωλήσεων λόγω αύξησης χρήσης ηλεκτρονικών πλατφόρμων πώλησης σε παραδοσιακά αρτοποιεία