Αρτοποιός
Εσωτερικό Περιβάλλον
Δυνατά σημεία
- Δυναμικός κλάδος σε επίπεδο απασχόλησης εργαζομένων και αριθμού επιχειρήσεων
- Διασύνδεση κλάδου με μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων
- Ποιότητα και ποικιλία προϊόντων που προσελκύουν τους καταναλωτές
- Ανελαστική ζήτηση (μέρος της παραδοσιακής καθημερινής διατροφής των Ελλήνων)
- Ισχυρή κλαδική εκπροσώπηση
Αδύνατα σημεία
- Αθέμιτος ανταγωνισμός από αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων
- Αδυναμία εύρεσης προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες (αρτοτεχνίτες, αρτεργάτες)
- Παρακολούθηση των τάσεων στο τομέα των τροφίμων και των διεθνών καλών πρακτικών
- Νυχτερινό ωράριο απασχόλησης
- Αδυναμία προσέλκυσης νέων εργαζομένων από τις επαγγελματι κές σχολές λόγω προτίμησης ενασχόλησης με τον κλάδο τουρισμού
Εξωτερικό Περιβάλλον
Ευκαιρίες
- Εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων επαγγέλματος (ψηφιακών, νέων τεχνολογιών κ.α.)
- Εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών – εξειδίκευση και διαφοροποίηση προϊόντων
- Αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ (2021–2027)
- Ενεργειακή αναβάθμιση αρτοποιείων και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
- Υιοθέτηση νέων διεθνών τάσεων για την υγιεινή διατροφή.)
Απειλές
- Ενεργειακή κρίση και αύξηση κόστους λειτουργίας
- Ανταγωνισμός από επιχειρήσεις βιομηχανικής αρτοποιίας
- Απομάκρυνση κλάδου από την παραδοσιακή αρτοποιία με την προσθήκη υπηρεσιών καφέ και μαγειρευτού φαγητού
- Νομοθετικό πλαίσιο και συχνές αλλαγές αυτού (ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακή κάρτα εργασίας κ.α.)
- Μείωση πωλήσεων λόγω αύξησης χρήσης ηλεκτρονικών πλατφόρμων πώλησης σε παραδοσιακά αρτοποιεία