Υπεύθυνος καταστήματος εστίασης
Εσωτερικό Περιβάλλον
Δυνατά σημεία
- Δυνατότητα δραστηριοποίησης σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους (εστιατόρια, καφέ-μπαρ, ξενοδοχεία)
- Θεσμοθετημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα
- Κλάδος με υψηλά επίπεδα απασχόλησης
- Ισχυρή κλαδική εκπροσώπηση
- Σαφές νομοθετικό πλαίσιο άσκησης δραστηριότητας
Αδύνατα σημεία
- Έλλειψη κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων και διαδικασιών άσκησης επαγγέλματος
- Επηρεασμός από τις εκάστοτε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν
- Ύπαρξη αθέμιτου ανταγωνισμού
- Φόρτος εργασίας μη διαχειρήσιμος
- Αδυναμία εύρεσης προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες (Υπευθυνότητα, δημιουργικότητα)
Εξωτερικό Περιβάλλον
Ευκαιρίες
- Εκπαίδευση και επιμόρφωση σε σύγχρονες πρακτικές και νέες τεχνολογίες (χειρισμός εφαρμογών, ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιοληψίας, qrcodes, ηλεκτρονικά μενού κ.α.)
- Πιστοποίηση επαγγέλματος
- Αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και πραγματοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και νέες τεχνολογίες
- Προσαρμογή στις νέες συνθήκες που αναπτύσσονται λόγω πανδημίας (επέκταση εξωτερικών χώρων, υπηρεσίες διανομής κ.α.)
- Καινοτομία σε νέες υπηρεσίες και στην λειτουργία της επιχείρησης (διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου, διαφοροποίηση συνταγών από τον ανταγωνισμό κ.α.)
Απειλές
- Αναστολή ή απώλεια εργασίας λόγω της πανδημίας Covid -19
- Εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο του τουρισμό
- Συχνές αλλαγές νομοθετικού πλαισίου και κατακερματισμός των ελέγχων από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες
- Αθέμιτος Ανταγωνισμός
- Γραφειοκρατία και ασαφές περιβάλλον δραστηριότητας